Cara Nak Buat Keropok Lekor Meggi

1 sudu kecil ajinomoto jika suka tp dlm kebanyakan keropok lekor kedai mmg taruk caranya 1. Kemudian masukkan pula 1 cawan tepung gandum dan 2 cawan setengah tepung ubi.


Resipi Keropok Lekor Viral Hanya Guna Mi Segera

Masa nak gentel tu letak sikit minyak Kat pelapik supaya x melekat.

. Masukkan mi segera tadi perasanya telur dan sedikit garam ke dalam pengisar. Seterusnya pindahkan bahan yang telah dikisar ke dalam satu bekas besar. Siang ikan ambil.

Kemudian kisar bersama air garam dan juga ajinomoto. Kalau nak guna tepung ubi pun boleh. 2 cawan tepung sagu.

Cara buat keropok lekor. Kupik ikan untuk ambil isinya dan kisarkan dengan sedikit air. Bila air dah mendidih barulah masukkan keropok lekor dan rebus sampailah keropok timbul di permukaan.

Uli adunan sehingga sebati. Cara buat keropok lekor. Kalau nak cuba boleh ikut cara yang dikongsi Ayu Hidayu ini.

Rebus mi segera hingga kembang. Sedikit Air Batu Ais Kiub Cara Penyediaan Ikan hendaklah disiang dan dicuci sehingga bersih. Asingkan isi ikan dr tulangnyapotong kecil2 ye 2.

Kalau nak simpan simpan dalam freezer. CARA PENYEDIAAN KEROPOK LEKOR CRISPY. Masukkan isi ikan yang dah diblend dalam bekas atau besan dan masukkan sekali tepung ubi tepung gandum garam baking powder dan ajinomoto.

Image via Ayu Hidayu Facebook 3. CARA PENYEDIAAN KEROPOK LEKOR CHEESE HOMEMADE. Kemudian masukkan sedikit garam penyedap dan air dingin.

Uli sampai tidak melekat pada tangan. Cara Buat Keropok Lekor Bahan-Bahan ikan selayang atau sardin 1. Biarkan keropok lekor anda sejuk dulu barulah dipotong dan siap untuk digoreng.

Kisar isi ikan dan juga garam bersama air. CARA BUAT KEROPOK LEKOR. Dah dapatkan texture yang halus masukkan dalam bekas seperti besen besar supaya mudah untuk kita menguli.

Sebab keropok lekor Terengganu je yang rasa ikan dan sedap. Gaulkan isi ikan yang telah dikisar dengan tepung ubi tepung gandum garam ajinomoto dan baking powder. Buatlah ikan apapun kalau nak makan sendiri.

Itu tanda keropok lekor sudah masak. Pindahkan bahan yang telah dikisar ke dalam baskom. Uli seketika sehingga doh tidak melekat di tangan.

Selepas itu masukkan tepung ubi atau tepung sagu gaul sehingga menjadi doh yang lembut. Kisar semua bahan bertanda. Dan kemudian bentukkan doh memanjang.

Untuk keropok lekor blend isi ikan dengan sedikit air. Kemudian masukan tepung ubi garam serbuk perasa dan gaul sebati sampai menjadi doh. Gaul dengan isi ikan tu sehingga sebati.

Lps air mendidih masukkan kerepok yg dah digentel tadimasak smp kopok tu terapung naik tu maknanya dah masak eloktoskan dan sejukkan sebelum dipotong. Asingkan isi ikan dari tulangnya. Masukkan dlm food prosessor kisar hingga hancur dan masukkan garam dan ajinomoto kemudian masukkan air kisar lagi dan masukkan tepung sedikit demi sedikit.

Boleh taburkan tepung sagu sikit supaya doh tak melekat. Mula-mula kisar isi ikan termenung dengan sedikit air letak air agak-agak boleh kisar. Mula-mula sekali siang ikan buang semua tulang dan basuh bersih-bersih.

Ini kali pertama dia cuba membuat keropok lekor dan sos pencicah sendiri. Kisar isi ikan dengan sedikit air agak-agak sehingga boleh dikisar. Uli sehingga menjadi doh.

Masukkan tepung ubi tepung gandum garam ajinomoto dan baking powder ke dalamnya. Panaskan air hingga mendidih dan rebus keropok lekor hingga masak. Jadi lepasni kalau stock keropok lekor dah tak ada dekat rumah korang boleh je buat sendiri.

Kemudian masukkan ikan dalam mangkuk. 25 gelas tepung aci 1 gelas tepung gandum Garam penyedap secukupnya Air Dingin secukupnya Langkah pembuatan Keropok Lekor 3 Bahan Pertama-tama haluskan ikan dengan blender. Tak perlu rebus ya.

Pertama sekali kisar isi ikan mentah-mentah guna blender. Masukkan isi ikan yang telah dikisar ke dalam mangkuk dan campurkan sikit demi sedikit tepung sagu. About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators.

Bahagikan doh dan uli memanjang. Setelah siap bentukkan adunan keropok lekor menjadi panjang panaskan air beserta sedikit garam dan rebus adunan keropok lekor sampai masak. 20 ke 25 ekor ikan termenung kembung ambil isi 2 cawan tepung ubi 1 cawan tepung gandum Garam serbuk perasa 1 sudu baking powder Cara membuat.

Anak-anak pakat suka semua. Kisar ikan gaul rebus siap. Satukan bahan kisar bersama tepung ubi dan tepung gandum.

Letakkan sedikit minyak atas pelapik supaya doh tak melekat. Bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak dan senang je nak cari. Pastikan keropok yang direbus dah timbul baru diangkat dan gaul dengan minyak masak.

Terus angkat masukkan dalam air ais sekitar 3-5 minit. Seterusnya campurkan tepung ubi dan tepung gandum. Selepas itu letak sedikit minyak untuk bagi doh licin.

Satukan semua bahan dan uli hingga menjadi sebati. Sambil tu boleh rebuskan air dulu dlm kuali besar. Aznie pun tak ketinggalan juga mencuba.

Ramuan bahan a kisar semua bahan 1 BUNGKUS MAGGIE rebus tos 1 paket serbuk kari maggie 1 biji telur secubit garam bahan b 130 G TEPUNG UBI 1 cawan 1 sudu besar. Jangan letak air yang banyak sikit sahaja. Air yang digunakan agak-agak bagi isi ikan tu dapat dikisar atau blend.

Letak sedikit minyak masa nak gentel kat pelapik supaya tidak melekat. Tabur tepung di atas pencanai uli keluarkan doh keropok lekor kemudian bentukkan adunan menjadi panjang. Hai semua ok harini aku share cara aku buat keropok lekor guna ikan kembung ja sebab ikan ni tengah murah sekarang ni nak buat dia simple guna 4 bahan saja cuma kena pandai agak untuk letak.

Tutup doh dan gulung memanjang. Bulatkan dan masukan cheese dibahagian dalamnya. Masukkan sekali sedikit garam ajinomoto dan air sejuk.

Panaskan air dalam periuk dan rebus. Uli sehingga menjadi doh. Kisar sampai hancur isi ikannya.

Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan bentukkan menjadi saiz keropok lekor yang biasa dijual di kedai. Bila dah sebati bentuk mengikut saiz kesukaan masing-masing. Tak perlu tambahkan air.

Cara buat keropok lekor ini pun senang saja rupanya. Masukan ke dalam air yg telah mendidih. Tapi korang tahu tak sebenarnya senang je nak buat keropok lekor ni.

Tak perlu rebus ya. Ikan selayang atau ikan sardin. Resepi sos pencicah IKLAN 3 sudu cili kering yg dikisar 1cawan air.

Image via Ayu Hidayu Facebook 2. Isi ikan diblend terlebih dahulu. Bersihkan ikan dan buang tulangnya.


Resipi Keropok Lekor Maggi Oleh Aznie Khasri Cookpad


Keropok Lekor Maggi Kari Jom Masak Youtube


Buat Keropok Lekor Guna Maggi Boleh Jadi Ke Youtube


Food Lifestyle Education Parenting Diy Cararesepi

No comments for "Cara Nak Buat Keropok Lekor Meggi"